Legální životabudič

Legální životabudič

Rostlina kávovník, ze které se káva vyrábí, byla poprvé objevena nejspíš v Etiopii, odkud se rozšířila během třináctého a čtrnáctého století do Jemenu. Zde vnikla políčka kávovníku. Není tajemstvím, že z počátku bylo pěstování kávovníku pod taktovkou převážně Arabského poloostrova a to především proto, že vývoz kávových zrn z Arábie byl velmi přísně trestán. Až Holanďané se zasloužili o rozšíření kávy i do jiných částí světa. Začali pěstovat kávovník na svých zámořských územích, na Ceylonu a v Indii. Od Holanďanů došlo k dalšímu rozšíření díky Francouzovi jménem Chevalier Gabriel Mathieu de Clieu. Ten se dál postaral o to, aby se zrnka kávovníku dostala až na dalekou Brazílii. V dalších částech světa se kávovník objevil především díky nasazení Anglie a Španělska, kteří začali kávovník pěstovat ve svých koloniích.

pražená kávová zrna
Druhy kávy

Káva se vyrábí spojením zrn různých druhů kávovníku. Mezi nejznámější patří kávovník Coffea robusta a Coffea arabica. Především Arabika tvoří velkou část světové produkce kávy a to asi 70%. Jde o kávu s menším obsahem kofeinu. Je pěstována ve vyšších polohách, obvykle na sopečné půdě. Druhým oblíbeným typem kávy je káva Robusta. Ta se podílí na světové produkci zhruba 25 %. Pěstování tohoto druhu je méně náročné. Obsahuje několikrát více kofeinu než Arabika.


Oblasti pěstování kávy

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že největším producentem kávy je Brazílie. Tam se pěstuje především Arabica a Robusta. K dalším kávovým velmocem se řadí také Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Kolumbijská káva je známá pro svou špičkovou kvalitu. I jiní výrobci kávy stojí za zmínku. Například Etiopie, Indie i Mexiko produkují ročně nezanedbatelné množství různých druhů kávy.

káva v šálku
Káva a zdraví člověka

Jako všechno i káva má své zaryté zastánce a odpůrce. Káva je diskutabilní především kvůli látce, kterou obsahuje a tou je kofein. I z těchto důvodů bylo na tuto problematiky provedeno nespočet výzkumů. A důvodů, proč aromatickou tekutinu pít je mnoho (samozřejmě v rozumném množství):

  • Obsahuje živiny a antioxidanty
  • Snižuje riziko vzniku Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, stejně tak diabetu 2. Typu
  • Snižuje riziko depresivních stavů
  • Prodlužuje život