Dokud žili lidé v souladu s přírodou, používali k pěstování zemědělských plodin hnojivo z živočišných zdrojů, dokud neexistovala zemědělská velkovýroba, hořčíku v potravě byl dostatek. Tento problém se začal objevovat zejména po druhé světové válce v souvislosti s používáním velkého množství umělých hnojiv a ochranných prostředků rostlin (pesticidů), zemědělství se přeorientovalo na zdroj zisku, začaly se vyrábět průmyslovou cestou výrobky, které byly ochuzeny o cenné minerální látky, včetně hořčíku. Rostliny postupem času ztrácely schopnost vstřebávat hořčík z půdy a v potravinách jeho obsah klesal. Klesal ale pozvolna a zpočátku tomu téměř nikdo nevěnoval pozornost. Jen někteří vědci, kteří např. zjistili, že vzorek jablka z roku 1986 a jablka z roku 2005 vykazoval po téměř dvaceti letech úbytek magnezia o 50 procent!
Jak se nedostatek hořčíku projevuje?
Můžete takovou situaci přirovnat k jízdě autem, kterému selhaly brzdy. Auto má dynamiku, jede svižně, do kopce brzdy nepotřebujete, ale pak musíte jet zase z kopce a brzdy najednou nefungují. Čím je jízda rychlejší a kopec delší, tím vážnější nehoda se stane.
Nedostatek hořčíku nepodceňujte, projevy a následky mohou být vážné
Zpočátku při mírném deficitu jsou projevy mírné – cukání očních víček, záškuby svalů, sklony k agresivitě, únava, vyčerpání, mírné křeče ve svalech i ve vnitřních orgánech. Při vzrůstajícím nedostatku se objevují obtíže s dýcháním (pocit nedostatečného nádechu), silné křeče – stahy trávicího traktu (žaludeční neuróza), deprese, nervozita, nesoustředěnost, vyčerpání, nespavost). Velký deficit hořčíku může pacienta ohrozit i na životě.
Hořčík je totiž v těle zapotřebí k více než 300 biochemickým reakcím a to ještě nejsou všechny prozkoumány. Hořčík musí být ve vyváženém poměru s vápníkem zhruba 1:2. Zatímco má vápník funkci kontrahující, hořčík naopak roztahuje. Hořčík pomáhá dodávat cukr do buněk a tím se podílí na produkci energie z potravy, je aktivizátorem enzymů pro využití energie v buňkách, podporuje působení inzulinu, potřebujete jej pro normální činnost nervové soustavy, všech svalů, tedy i dýchacího ústrojí a vnitřních orgánů, hořčík umožňuje využití kyslíku v buňkách, podporuje trávení a také udržuje vápník v rozpuštěném stavu.
Jak ho doplnit?
Hořčík snadno do těla doplníte magnesií, nebo potravinovými doplňky, např. v tabletách s vysokou vstřebatelností ve formě mléčnanu hořečnatého. Vhodné dávkování zjistíte na příbalových letácích. Předávkovat hořčíkem se nemůžete, pouze při vyšších dávkách se objeví průjem. Lidé s nedostatečnou činností ledvin by se však měli nejprve poradit s lékařem.