Mořským řasám https://www.nakliceno.cz/morske-rasy/ je připisována řada místopisných názvů, my je známe zpravidla pod pojmem „mořská zelenina“. Je to však poměrně nepřesný, spíše slangový výraz, výstižnější termín je „superpotravina“. Do této kategorie řadíme všechny potravinové zdroje, které mají obsah výživných látek v koncentrované formě, a za jejichž přispění můžeme do organismu doplnit chybějící minerály, vitamíny, enzymy a antioxidanty.
Zvýšený obsah živin je způsoben vhodným prostředím, ve kterém žijí, a z něhož čerpají veškeré látky, aby je mohly transformovat do potřebné podoby. Pro člověka tak znamenají skutečný poklad a ve srovnání se suchozemskou zeleninou také s mnohem významnějšími vlastnostmi.
Detoxikace organismu – s tímto pojmem se již setkala řada lidí, díky nevhodně složenému jídelníčku a absenci pohybu se v lidském organismu usazují odpadní metabolity a právě mořské řasy dokážou efektivně podpořit jejich vylučování. Vážou na sebe těžké kovy a některé obtížně odstranitelné toxické chemikálie a radioaktivní prvky, pro tyto vlastnosti si je cení zejména Asiaté.
Organická forma vitamínů – vitamíny, minerály a stopové prvky se v nich vyskytují v dobře vstřebatelné formě a stačí jen malé množství řas přidávat do polévek, omáček, zeleninových salátů a dalších hotových jídel, a ušetříte za další zbytečné vitamínové suplementy. Vzhledem k vysokému obsahu živin se konzumují skutečně jen jako koření a není nutné ani žádoucí se jimi „dopovat“ ve velkém.
Obavy ze znečištění moří a oceánů
Mezi lidmi se začala šířit panika v souvislosti se zamořením moří a oceánů toxickými odpady z průmyslové výroby. To se však týká především ryb, hlavně těch velkých, které jsou na špičce potravního řetězce. Mořské řasy mají tu specifickou vlastnost, že zpravidla ve znečištěném prostředí vůbec nerostou. Jedny z nejčistších druhů mořských řas jsou např. odrůdy známé pod názvem „kelpa“, která se vyskytují v chladných vodách severních nebo jižních moří.