Ve své kuchyni používáme různé suroviny, některé známe od našich babiček, s jinými se setkáváme až v dnešní „moderní“ době a nepochází z našich krajů. O to více bychom si podobných surovin měli vážit, protože k nám putují ze všech koutů světa. Důležitou surovinou je i kokosový olej, který se čím dál tím více těší velké oblibě. Pokud si vyberete kvalitní přípravek, například v bio verzi, tak ho můžete použít jak na kůži, můžete s ním namazat třeba celé tělo, tak i na vaření, například při smažení, do teplé i studené kuchyně. Záleží jenom na Vaší fantazii.
Co více o něm víme a co můžeme zjistit? Kokosový olej se používá v různých formách. Například se může jednat o verzi bio nebo raw. Ty nejčistší produkty jsou samozřejmě kvalitnější, a proto je velice důležité dbát na jejich rozdělení. Většina se také lisuje za studena, aby v nich zůstaly důležité a cenné látky. Na jaké další názvy můžeme narazit? Většinou se označuje jako olej panenský nebo extra virgin. To také znamená, že se jedná o produkty z čerstvých ořechů, které se šetrně mechanickým způsobem zpracovávají. Nejlepší verzí je samozřejmě produkt bio, protože pochází z čisté přírody, není konzervovaný ani jiným způsobem upravovaný a proto ho můžete mnohdy použít i například jako krém. Produkty označené právě pod pojmem raw znamenají, že mají co dočinění s ekologickým zemědělstvím. Pěstování ve verzi ekologického zemědělství je důležité pro náš život a také pro život celého světa a naší planety. Buďte proto šetrní k naší přírodě a vybírejte si produkty, které tímto způsobem podpoří to dobré, co se v našem světě nachází.
Jak se dá použít kokosový olej bio https://www.nakliceno.cz/kokosovy-olej/?
Použít se dá jak v teplé, tak i ve studené kuchyni, na vaření, pečení a dokonce i smažení. Jedná se totiž o vysoce termostabilní tuk, takže je vhodný i na smažení. Odolává oxidaci a nežlukne, takže Vám vydrží i dlouhou dobu jako čerstvý.